Musea


Cultuur snuiven

Musea
Valencia beschikt over enkele musea, waarvan de bekendste en grootste trekpleister natuurlijk ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’ is. Maar kijk ook eens bij een paar andere musea die óók de moeite waard zijn. Houd wel rekening met de verschillende openingstijden en op maandag zijn de meeste musea gesloten. Sommige musea zijn gratis, vaak ook op zondag.

Een museum voor moderne kunst is het IVAM. Je vindt hier mixen van stijlen en het heeft zowel een vaste collectie als tijdelijke tentoonstellingen. De permanente collectie van het IVAM is ingedeeld in 4 gedeeltes, te weten fotografie, nieuwe media en installaties, Popart en abstractie.Museo de Bellas Artes betekent letterlijk museum van schone kunsten. Het beschikt over een vaste collectie kunst, waaronder veel schilderijen, maar ook over tijdelijke exposities. De permanente collectie bestaat onder andere uit werk van Francisco Ribalta, Diego Velázquez, Antoon van Dyck, José de Ribera en Francisco de Goya y Lucientes. Mocht je geen liefhebber zijn van kunst, het gebouw alleen is al een bezoek waard, want de entree is gratis.

Een heel ander museum, maar écht Valenciaans, is het Museo Fallero. De ‘collectie’ van dit museum zijn piepschuimpoppen, die ninots of fallas heten. Deze poppen vind je jaarlijks door de stad heen tijdens de terugkerende lentefeesten, Las Fallas. Behalve dit museum is het ook mogelijk om een kijkje te nemen bij de makers van deze poppen in het Gremio Artesano de Artistas Falleros.

Wil je nog een gaaf museum zien in Valencia, breng dan eens een bezoekje aan het Bombas Gens Centre d’Art. Een voormalig pompenfabriek omgebouwd tot kunsthal. Om daarna in hetzelfde complex je gastronomisch te laten verwennen in het sterrenrestaurant van Ricard Camarena.