Fiestas


Feestje vieren

Fiestas
Eén van de grootste fiestas in Valencia zijn Las Fallas, wat letterlijk ‘oprichtingen’ betekent. Van oudsher maakten Valenciaanse timmerlieden aan het eind van de winter van hun overgebleven hout brandstapels ter ere van het begin van de lente. Later werden dit grote papier-machépoppen, vaak karikaturen uit de politiek of het sociale leven. Vanaf 15 maart staan de Fallas op de belangrijke kruispunten in Valencia en worden op de laatste avond op 19 maart allemaal verbrand. Behalve de winnende; die krijgt een plekje in het Fallas-museum. Daarnaast is drie weken lang klokslag om 14.00 uur op het Plaza del Ayuntamiento in Valencia elke dag de Mascletá, een oorverdovend (knal)vuurwerk.

Als je in Spanje bent met Pasen, let dan goed op de openingstijden van winkels. In de Semana Santa vinden namelijk veel fiestas plaats. De processies op Palmzondag luiden deze periode in. Broederschappen van mannen in toga’s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten.Eén van de bekendere fiestas is La Tomatina op de Plaza del Pueblo in Bunol. Op de laatste woensdag van augustus wordt dit feest gevierd op slechts 10 km van het huis. Duizenden bezoekers bekogelen elkaar dan met rijpe tomaten die om 11.00 uur door de gemeente beschikbaar worden gesteld. Het bizarre gevecht stamt uit 1944 en over de oorsprong verschillen de meningen. Sommigen beweren dat het onder vrienden ontstond en anderen zeggen dat baldadige lui de notabelen uit het dorp bekogelden tijdens een processie. Wil je meedoen, dan doe je natuurlijk witte kleding aan. Een klein duikbrilletje ter bescherming van je ogen kan geen kwaad.

In de 2e week van september vindt de Entre Toros y Caballos plaats in Segorbe. Elke dag om klokslag 14.00 uur worden dan zo’n 6 stieren opgedreven door mannen op paarden door de Calle de Colon. Het is niet alleen genieten van dit spektakel, maar ook van de heerlijke Jamon Ibérico die traditiegetrouw wordt gegeten.